Endofyty izolované z révy vinné (Vitis vinifera)

Autoři

  • A. Marková Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • L. Gharwalová Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • M. Vrublevskaya Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • I. Kolouchová Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha

Klíčová slova:

endofyty, sekundární metabolity, Vitis vinifera

Abstrakt

Endophytes are microorganisms that colonize the internal tissues of plants and may have beneficial effects on plants such as growth promotion or resistance to biotic and abiotic stress. Endophytic bacteria and microscopic fibrous fungi were also isolated from grapevine (V. vinifera). These organisms may not only have a positive effect on the vitality of host plants and promote their growth but also be a source of new and interesting secondary metabolites that could find use in pharmaceutical and food industry or agriculture.

Stahování

Publikováno

15.10.2019

Jak citovat

Marková, A., Gharwalová, L., Vrublevskaya, M., & Kolouchová, I. (2019). Endofyty izolované z révy vinné (Vitis vinifera). Chemické Listy, 113(10), 597–602. Získáno z http://ww.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3471

Číslo

Sekce

Články