Dielektrické vlastnosti rozmrazeného rybího masa a využití freshmetru pro detegování zmrazení

Autoři

  • J. Rutkayová Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • J. Voříšková Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • K. Beneš Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • M. Kašparů Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • J. Škrleta Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice
  • D. Klečacký Katedra zootechnických věd, Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice

Klíčová slova:

kapr, kvalita masa, mrazené/rozmrazené maso, freshmetr, falšování potravin, kontrola potravin

Abstrakt

The aim of the study was to evaluate the dielectric properties of fresh and frozen-thawed common carp (Cyprinus carpio L.) meat under laboratory conditions by a freshness meter (Fish freshness meter; Distell). We studied the suitability of this method to prove or disprove the falsification of meat declared as fresh which was frozen for some time and then thawed. The results demonstrated that the use of freshness meter for common carp meat is appropriate. A 100% confidence level was found in the trial performed and the measured values corresponded to those given by the instrument manufacturer.

Stahování

Publikováno

15.08.2019

Jak citovat

Rutkayová, J., Voříšková, J., Beneš, K., Kašparů, M., Škrleta, J., & Klečacký, D. (2019). Dielektrické vlastnosti rozmrazeného rybího masa a využití freshmetru pro detegování zmrazení. Chemické Listy, 113(8), 515–517. Získáno z http://ww.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3437

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)